De kunst van het verzamelen van kunst.
In juni was ik samen met een klant naar ART Basel. ART Basel is de beroemdste van alle internationale kunstbeurzen. De 300 beste galerieën uit alle continenten tonen werken van hoge kwaliteit. Mijn bezoek aan ART Basel en het fenomeen ‘kunst verzamelen’ fascineerde mij en inspireerde me tot het schrijven van dit blog.
Kunst geeft een huis elegantie. Wanneer je naar verfijnde interieurs kijkt, valt het op dat er meestal originele kunst aanwezig is. Door kunst toe te voegen aan je interieur maak je het interieur persoonlijk en uniek. De keuze voor een bepaald kunstwerk is tenslotte een heel persoonlijke.
Is de grachtenposter van Ikea op dit moment het esthetische hoogtepunt van je huiskamer? Dan kun je overwegen je dertiende maand eens te investeren in een kunstobject. Of om te starten met een kunstverzameling. Dit is echter minder eenvoudig dan het lijkt.
Daarom acht tips die handig kunnen zijn wanneer je wilt starten met een kunstverzameling. Of natuurlijk gewoon met één item. To start with. 😉
1. Bepaal je smaak
Hou je van fotografie of meer van ‘De Oude Meesters’? Sculpturen? Of hedendaagse kunst? Loop eerst eens rond op tentoonstellingen, kunstbeurzen en veilingen. En laat je zo goed mogelijk informeren. Daarmee voorkom je jeugdzondes, eerste aankopen waar je later spijt van hebt.
Op kunstbeurzen zie je in één oogopslag wat de galeries van nu aanbieden. Je hebt in Nederland bijvoorbeeld: TEFAF, Art Amsterdam Weekend, PAN, en Art Rotterdam. Ook kun je openingen van galeries en afstudeerexposities van kunstopleidingen bezoeken, die meestal openbaar toegankelijk zijn.
Vind je deze drempels te hoog? Maak dan een (gratis) profiel aan op Artsy. Deze site raadt jou, op basis van algoritmes, kunst aan die bij je smaak past.
2. Neem iemand in de arm
Ken je iemand die al eerder kunst heeft gekocht? Kijk dan of diegene bereid is jou te adviseren. Of spreek – nu je er toch bent – op kunstbeurzen de galeriemedewerkers aan. En anders bestaan er nog workshops die je kunnen helpen.Ook fotografiemuseum FOAM organiseert regelmatig verzamelworkshops.
3. Bepaal je budget
Kunst verzamelen is duur, zo denkt men. Maar laat je hier niet door afschrikken. Onterecht denken veel mensen dat een lage prijs (vaak foto’s, tekeningen en afdrukken in hoge oplages) gelijkstaat aan mindere kwaliteit. En vinden ze het eng of spannend als een eerste editie niet duur is. Maar soms is het gewoon een sympathieke prijs voor een goed kunstwerk. Of is het afkomstig van een beginnende kunstenaar.
Kunstwerken van beginnende kunstenaars starten meestal bij 1 á 2.000 euro in galeries. Vind je dat te veel? Dan bestaat er de KunstKoop regeling, een rentevrije lening speciaal voor aankopen. Ook kun je een kunstuitleen proberen.
4. Pas op voor hypes
Als je budget is bepaald, hou je daar dan aan. Op veilingen bestaat namelijk het gevaar dat je je laat meeslepen door zogenoemde ‘auction fever’.
Ook zijn er de ‘opgehypete’ artiesten. Vaak zijn jonge kunstenaars, die de ‘vinger aan de pols’ hebben van het tijdperk, populair. Maar 5 of 10 jaar later niet meer interessant bijvoorbeeld. Daarom is het beter om ‘gespreid’ te kopen.
5. Stel kritische vragen
Twijfel je over het al dan niet aanschaffen van een kunstwerk voor thuis? Vraag jezelf hardop af wat het werk met je doet. Raakt het je, of rakelt het herinneringen op? Wanneer het werk meer voor je betekent dan slechts esthetische schoonheid is de kans een stuk groter dat je niet op korte termijn uitgekeken raakt.
6. Soorten kunst voor thuis
In principe is alles mogelijk als het om kunst in huis gaat. Zolang het werk je eigen persoonlijkheid ondersteunt en het je een goed gevoel geeft zou je het in je interieur moeten kunnen verwerken.
Natuurlijk moet het qua formaat passen, maar dan nog gelden de volgende gouden regels: met grote gebaren maak je een statement en met kleine gebaren verras je.
7. Stel je verwachtingen bij
Het voelt natuurlijk fantastisch als de kunstenaar wiens werk je kocht voor hij of zij ontdekt werd, nu opeens het tienvoudige waard is. Maar blijf realistisch. Maar een heel klein deel van de kunstenaars levert geld op en je hebt geen glazen bol… er is geen garantie dat deze kunst zoveel rendement geeft in een bepaalde tijd. Kunst kopen is altijd makkelijker dan verkopen en daarom moet de eerste vraag altijd zijn: ben je oprecht geïnteresseerd? Of liever nog: ben je verliefd op het kunstwerk?
8. Waar het uiteindelijk om draait…
Door alle tips en regels over kunst voor thuis kopen, zou je bijna de belangrijkste regel vergeten waar het uiteindelijk om draait:
Haal alleen kunst in huis dat je mooi vindt, dat bij je past en waar je verliefd op bent. Dat verveelt namelijk nooit. Ga dus puur op je eigen gevoel af en blijf vooral dicht bij jezelf bij het maken van keuzes!